GGO
Laat NU je stem horen via deze petitie.
De EU werkt aan nieuwe wetgeving voor de toelating van GGO’s in de landbouw.
Het gevolg? Genetisch gemodificeerd voedsel zou ongetest en zonder etiket op onze velden en borden terecht kunnen komen.
Wat gebeurt er?
Volgens de huidige regels moet de EU oude en nieuwe GGO’s goedkeuren. Het zorgt voor een risicobeoordeling voor de menselijke gezondheid en het milieu, transparantie voor producenten en boeren en duidelijke etikettering voor consumenten. Het uitsluiten van nieuwe GGO’s zou boeren, voedselproducenten, detailhandelaren en burgers ervan weerhouden om te kiezen voor GGO-vrije keuzes.
Wie wil deze nieuwe GGO wetgeving?
Grote chemische bedrijven en zaadbedrijven lobbyen al jaren bij de Europese Commissie om nieuwe GGO’s uit te sluiten van de Europese GGO-verordening, waarbij ze ongefundeerde claims maken over de vermeende voordelen voor duurzaamheid, vermindering van pesticiden en het klimaat.
Welke motivatie zit erachter?
Omdat ze ook patenten hebben op de zaden die met deze technieken zijn ontwikkeld, blijft hun ware motivatie het vergroten van hun winsten.
Wat betekent dit voor boeren?
Een overname van zaden door de industrie vormt een ernstige bedreiging voor de autonomie van boeren op het gebied van zaadkeuze en voor de biodiversiteit in de landbouw.
Wij hebben het recht om te beslissen wat we eten en op onze velden verbouwen! Op deze pagina vind je actuele info over GGO’s, tegenwoordig ook wel NGT’s genoemd (Nieuwe Genetische Technieken).

Actuele wetenschappelijke info over GGO’S
- Oordeelde van het Europese Hof van Justitie in 2018 dat ngt-gewassen onder de ggo-regelgeving vallen (25/07/2018)
- Belangenvermenging van EU-wetenschappers die lobbyen voor GMO-deregulering (29/09/2022)
- De visie van Nederlandse burgers op nieuwe genetische technieken (13/04/2023, Rathenau Instituut)
- Longread over de toekomst van GGO’S (Anneleen Kenis en Barbara Van Dyck, 13/11/2023)
- Open brief van academici (19/11/2023)
- Verklaring wetenschappers over de risico’s van NGT’s (5/12/2023)
- Gene Editing — Oude wijn in nieuwe zakken (Wouter Vanhove, 7/12/2023)
- Frans voedselagentschap: Nieuwe genomische technieken (NGT’s): ANSES roept op tot passende regelgeving (06/03/2024)
- Genetisch gemanipuleerde gewassen hebben het gebruik van herbiciden doen toenemen (05/2024)
Momenteel bepaalt België zijn standpunt over de regels voor de nieuwe genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo’s). Deze nieuwe generatie ggo’s worden ontwikkeld op basis van de nieuwste gentechnieken (NGT). De hamvraag is of NGT- gewassen ook moeten vallen onder de strikte Europese wetgeving voor klassieke ggo’s of niet. Samen met 75 wetenschappers vinden wij van wel. Want anders komen de boeren, de kleine, middelgrote kwekers én de consumenten er bekaaid vanaf.
Als voorzitter van de EU schuift Polen een wettekst naar voor die regelrecht kiest voor de belangen van de multinationals ten nadele van onze boeren, kleine en middelgrote zaadveredelaars én de consumenten. NGT-gewassen moeten niet langer getest worden op veiligheid voor mens en milieu. Boeren en kleine veredelaars zijn gealarmeerd omdat de nieuwe regelgeving ook toelaat dat er patenten genomen worden op NGTs. Bij het Friese veredelingsbedrijf Nordic Maize breeding (NMB) weten ze er alles van. Daar hebben ze maïsrassen ontwikkeld die goed groeien in koudere omstandigheden. Onlangs kwam NMB erachter dat een Duitse multinational deze genetische eigenschap in het laboratorium kon isoleren en daar nu een patent op heeft genomen. Hierdoor zijn ze onbeschermd tegen juridische vervolging en hoge kosten. Een recente studie van de organisatie No Patents on Seeds toont aan hoe het Europese Octrooibureau reeds honderden patenten verleende op conventioneel veredelde gewassen, met impact op meer dan 1.300 Europese rassen. Het kan toch niet dat bedrijven natuurlijke eigenschappen van planten als hun exclusieve eigendommen gaan registreren.
Multinationals als Bayer, BASF, Corteva en Sinochem (de door China overgenomen Syngenta groep) hebben jarenlang de druk opgevoerd om NGT-gewassen niet langer streng te reglementeren. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 50% van de mondiale zaadhandel en 60% van de handel in pesticiden. Als het voorstel goedgekeurd wordt, krijgen zij hun zin. Het aantal patenten op zaden en genetische eigenschappen van planten zal fors toenemen, wat ingaat tegen de rechten van boeren en de autonomie van boeren en kleine veredelaars.
Het Belgische regeerakkoord wil inzetten op innovatie via NGT-gewassen, maar de duurzaamheidsbeloften van ggo’s zijn tot nu toe grotendeels loze beloften gebleken. Het zou een slechte start zijn als onze Belgische ministers deze ‘race to the bottom’ accepteren. We dringen erop aan dat de regeringen van ons land dit voorstel niet steunen.
Meer lezen: joint statement ondertekend door meer dan 200 Europese organisaties: JOINT STATEMENT ON THE DEREGULATION OF NEW GMOS | Pollinis
Ingrid Pauwels, Voedsel Anders
Patricia Verbauwhede, Broederlijk Delen,
Lieven David, Velt
Wim Moyart, Boerenforum
Elisa Tondeleir, Solidagro
Ineke Maes, BBL
Greet Lambrecht, Vitale Rassen
Ruben Segers, biodynamische boerderij De Kollebloem
Sara Van Dyck, BIOFORUM
Linde Camps, Wervel
Stef Berlo, Grootouders voor het Klimaat
Nina Holland, Corporate Europe Observatory