0
Your Cart
No products in the cart.

De Natuurkeuken

De Natuurkeuken is een kookschool voor vegetarische en antroposofische voeding, verwerker en handelaar in biodynamische producten met een eigen webshop.

Opleidingen, kruidenwandelingen, boeken, biodynamische granen, pickle potten en graanmolens.

“Biodynamische voeding verbindt ons met de kosmos.”

In 2012 richtte Sigrid Dewaele De Natuurkeuken op. Sindsdien is De Natuurkeuken een kookschool voor vegetarische en antroposofische voeding.  

“Biodynamische landbouw is voor mij zoveel meer dan biologische landbouw. Het ‘dynamische’ staat gelijk aan het verlevendigen van voeding en de levenskrachten (chi of prana) die erin verscholen zitten. Die krachten zijn heel belangrijk voor ons organisme. 

Tegenwoordig wordt er enkel naar de -dode- fysieke inhoudstoffen gekeken: welke vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn aanwezig? Over de energie of levenskrachten wordt nauwelijks gesproken. Rudolf Steiner gaf aan dat levenskrachten zelfs belangrijker zijn dan de fysieke inhoudstoffen. Vooral voor mensen die ziek zijn, zoals bij kanker en reuma, zou biodynamische voeding een dagelijkse basis moeten zijn. De Duitse wetenschapper Ehrenfried Pfeiffer wist levenskrachten in voeding ook wetenschappelijk aan te tonen via kristallisatiemethodes. Bij gedegradeerde voeding (gangbare landbouw, homogeniseren, …) zie je duidelijk een verandering in structuur van het kristallisatiepatroon. Die patronen zijn meteen ook een weerslag van de levensprocessen en sterke patronen houden veel licht vast. En hierbij kom je op een volgende troef van biodynamische voeding: lichtvoeding. 

In oude culturen wist men nog dat ons lichaam een microkosmos is die in verbinding staat met de macrokosmos, dat onze organen door de planeten worden beïnvloed. Tegenwoordig is enkel de werking van de maan op aarde erkend, zoals het spel van eb en vloed. Maar natuurlijk hebben ook de andere planeten een invloed op ons. Ze mogen dan wel veel verder weg zijn, ze zijn ook veel groter. Als we nu planten tot ons nemen met dezelfde planetaire trilling dan kunnen ze de werking van de respectievelijke organen verzorgen én de daaraan verbonden emoties (astraal lichaam) ondersteunen.

Een tiental jaar geleden kruiste de Zwitserse antroposofische voedingskundige Emma Graf mijn pad. Zij had over het thema enkele kookboeken geschreven. Ik volgde kort les bij haar en heb me sindsdien verder in het onderwerp verdiept. Biodynamische voeding kan de verbinding van de mens met de planeten herstellen. Voorbeeld: gebruik je gierst, donkergroene bladgewassen en kamille, dan verzorg je de longen en zal je emotioneel meer in beweging en verbinding kunnen treden (intensifiëring van de werking planeet Mercurius). Doordat biodynamische planten dankzij de preparaten een betere energetische verbinding hebben met de planeten, is Demeter-voeding de beste keuze voor wie wil koken op het planetenritme. Ook voor wie meer tot het geestelijke wenst toe te treden, is biodynamische voeding een goede basis. De verbinding met de planeten betekent natuurlijk ook de schakel tot de geestelijke wereld rond de planetensferen. Biodynamische voeding geeft op dat vlak meer toegang, waardoor uiteindelijk de wisselwerking tussen hemel en aarde makkelijker op gang kan komen. Het is een beetje zoals een ‘telefoonlijn’ die wordt geactiveerd.

De kracht van graan 

“Ik heb heel veel bewondering voor de granen, in het bijzonder rogge en gerst, én een grote liefde voor medicinale kruiden, vooral kamille, één van de grootste geneeskruiden uit onze streken. Granen zijn zowel voeding voor het lichaam als voor de geest. Ze vormen de kern van De Natuurkeuken.”

“De Natuurkeuken wil graanvoeding weer onder de aandacht brengen, maar wél op een positieve manier. In een tijd van koolhydratenpaniek, granen nog moeilijk verteerd en verdragen worden, merken mensen dat dit bij biodynamische granen beter lukt. 

Ze zijn niet alleen van de hoogste kwaliteit maar door de energetische behandeling (preparaten) worden ze als ‘lichter’ ervaren. Kortom voor wie bewuster met voeding wenst om te gaan, op lichamelijk, emotioneel én geestelijk vlak, vormt het een uitstekende basis.” 

Demeter, een persoonlijke keuze. 

“Het is een uitdaging om biodynamische voeding in Vlaanderen meer bekendheid te geven. Ik weet zeker dat Demeter daar een mooie rol in kan spelen.  Het label garandeert het gebruik van de preparaten en wie dàt prachtige verhaal wenst naar buiten te brengen, kiest voor Demeter. Dankzij de preparaten wordt de akker of moestuin ontvankelijk gemaakt voor de kosmische inwerking. Je kan het vergelijken met de radio die je op de gewenste frequentie afstemt. Ook de aandacht voor zaadvaste rassen vind ik belangrijk. Een plant die op zichzelf leven kan voortbrengen, is zo belangrijk voor het energie- of levenslichaam van de mens. Leven stimuleert het leven!”