0
Your Cart
No products in the cart.

De Wassende Maan

De Wassende Maan is een van de pioniers met 24 werknemers en tientallen gewassen, dieren en activiteiten.

Biodynamische groenten, kleinfruit en kippen. Bioboxen en hoevewinkel. Levert ook aan horeca.

“Een levende bodem is de basis voor weelderige oogsten.”

Als sinds 1979 huldigt De Wassende Maan de principes van de biodynamische landbouw. De boerderij is in Vlaanderen een van de BD-pioniers, een inspiratie voor jonge generaties BD-boeren. 

“De biologische landbouw weert kunstmesten en insecticiden; dat is een goede zaak, maar is té beperkend. Biodynamisch gaat verder en is mooi ingebed in een groter ethisch-filosofisch kader, waar de mens en zijn verbinding tot de boerderij centraal staat,” vertelt Jan Vanhuysse, coördinator van de boerderij. 

Met 24 werknemers en tientallen gewassen, dieren en activiteiten is hij dagelijks in de weer om het reilen en zeilen in goede banen te leiden. 

“Dat lukt de ene keer beter dan de andere, maar natuurlijke processen laten zich niet in een mal duwen. Het is net de dynamiek die de natuur bepaalt die zo boeiend is. Wat mij enorm fascineert en waar BD-boerderijen zoveel aandacht aan besteden, is de zorg voor de bodem, meer specifiek voor die laag waar alle bodemleven gedijt. Een levende bodem is de basis voor weelderige oogsten. Het is één van de Demeter-fundamenten. Dat is de reden waarop BD-boeren niet ploegen. Het bodemleven moet de kans krijgen om zich in harmonie met de elementen en natuurlijke processen te ontwikkelen. Rust maakt daar een wezenlijk deel van uit. 30% van onze akkers liggen nu te rusten. Economisch en bedrijfsmatig gezien is dat heel vreemd, want het land brengt niets op. Terwijl het op lange termijn net wél belangrijk is. Zorgen voor de bodem betekent dus ook: de bodem gewoon laten slapen, rusten.”

Een integraal project

“Ik beschouw BD-landbouw als een integraal project waarin het welzijn van de mens helemaal opgenomen wordt in het beheer van de boerderij. De boerderij als levend organisme, dus, waar de open dialoog voor verbinding zorgt. Zo was ik erg geraakt door de allereerste collegiale toetsing die ik meemaakte: boeren uit verschillende BD-boerdijen spraken heel open over oogsten, zowel over wat gelukt was en wat niet, over uitdagingen en kwetsbaarheden. Zonder oordeel, vanuit een pure observatie. Er is tussen BD-boeren een heel mooie en integere uitwisseling, omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit: het ontwikkelen van de boerderij. Dat is een continu traject.”

Spruitjes: kooltjes vol energie

“Ik ben een grote fan van spruitjes. Het is altijd weer uitkijken naar de eerste oogst. Volop winter, vol smaak na de eerste nachtvorst. Het is een groente die enorm veel zorg vraagt en nogal wat aandacht. En het plukken is arbeidsintensief, vraagt tijd en toewijding: je kunt dat niet met handschoenen, enkel met de blote hand. Spruitjes dwingen boeren tot een zekere nederigheid, denk ik: het is geen sinecure om bij vriestemperaturen spruiten te plukken. 1300 groentepakket-abonnees die allemaal tussen de 300 en 500 gram spruitjes krijgen, dat is een behoorlijk werkje. Het is die energie – het zaaien, planten, verzorgen en ten slotte plukken – die spruitjes extra karakter geeft. Een heel mooie cyclische beweging. Maar ik ben evengoed fan van seizoensgroenten: de eerste groene bladgewassen luiden de lente in, en effenen het pad voor de rode weelde van tomaten in de zomer.”