0
Your Cart
No products in the cart.

Fleur-Couleur

Fleur-Couleur is een biologische bloemenboerderij waar je terecht kan voor verse snijbloemen, droogbloemen en bloemenzaden.

Biodynamische snijbloemen, droogbloemen en zelfpluk. Levert ook aan bloemisten.

“Bloemen zijn het eten voor onze ziel. We hebben die schoonheid, net zoals muziek of kunst, nodig.”

Landegem, waar bloemen thuis zijn. Als het van Lies Couckuyt afhangt, plant ze overal bloemen. Waarom? Bloemen zijn een verrijking van haar leven, en dat van de talloze klanten die zich vrijwillig-enthousiast in de enorme kleurenpracht begeven. “Voor mij heeft veel in de biodynamische landbouw te maken met ‘voelen’,” vertelt ze. “Ik observeer graag en probeer me steeds weer in te leven in de bloemen die ik zie. In welk groeistadium zitten ze? Zijn ze oud genoeg om te oogsten? Of nog iets te jong? Je mag gerust stellen dat ik alle plantjes die hier staan beschouw als kleurrijke kinderen. Er komt een stuk intuïtie aan te pas, al maakt een theoretische achtergrond (in de biologie) dat voelen natuurlijk nog een tikkeltje gegronder en interessanter. Maar als boer(in) komt het er toch op neer die voelsprieten goed te ontwikkelen. Tussen de bloemen  staan en voelen hoe het veld erbij staat en hoe de bloemen het doen, wanneer de bloemen en zaden klaar zijn om te oogsten, … ik kan er echt van genieten.”

Bloemen maken gelukkig

“Bloemen zijn het eten voor onze ziel. Misschien klinkt dat wat zweverig, maar ik denk dat we die schoonheid, net zoals muziek of kunst, nodig hebben. Ik zoek altijd een diepe verbinding met wat ik doe, met heel mijn hart en gevoel. Misschien is het daarom dat toen de biodynamische landbouw op mijn pad kwam, ik me daar ook helemaal voor open kon stellen. Ons bedrijf wordt stapje voor stapje biodynamischer. Elke stagiair die hier al langskwam, heeft daartoe een bijdrage geleverd. Van Rosette kreeg ik bijvoorbeeld mijn eerste opgevulde koeienhoorn. Het ingraven ervan was dé manier om stil te staan bij het nieuwe veld waar we mee gingen samenwerken.

Kiezel en kalk zijn de kern

 “We zoeken altijd naar een mooi evenwicht tussen kiezel en kalk. Valt de kiezel weg, dan krijg je over ontwikkelde bloemen. Bij te weinig kiezel dan merk je dat in het afnemen van de groeikracht en eindig je met dunne bloemenstelen en slingerplanten. Fascinerend hoor, hoe de ene bloemsoort naar het kiezelachtige neigt, zoals de frêle juffertjes of luchtige riddersporen en de andere naar het kalkachtige, zoals de bombastische dahlia’s. Vandaar dat ik zeer enthousiast ben over preparaten: met koemestpreparaat, smeerwortelgier of compost kun je op zandgronden het evenwicht herstellen tussen kiezel en kalk. Op kiezelarme gronden kan dan weer het kiezelpreparaat of heermoesthee gebruikt worden. Het is iets om in de komende jaren alvast mee te experimenteren.”

Rituelen zijn belangrijk 

“Voor mij is het werken met preparaten zoals het uitvoeren van rituelen. Ik sta bij zo’n ritueel even stil bij wat we aan het doen zijn, om verbinding te maken met de grond, de planten, de dieren. Om onze samenwerking met al deze ‘vormen’ te beklinken. Het zijn echt momenten om te koesteren. De stoffelijke werking van de preparaten is dan weer iets waar ik nog veel in kan bijleren. We willen er in de toekomst nog mee experimenteren, net als het werken met de zaaikalender.”

fleur-couleur(11)